Bandet

Heartbeat är ett Göteborgsband som består av följande personer.

Heartbeat 2019

Från vänster till höger:

  • Örjan Hansson, munspel
  • Urmas Plunt, trummor
  • Palle Palmgren, gitarr och sång
  • Kjell Dennersten, piano och sång
  • Leif Erichson, bas och sång

Kjell Dennersten (piano och sång)

Vår pianist lyssnade mycket på Louis Armstrong som barn, men drogs sedan med i rock och popvågen på 60-talet. Kjell är från början en klassiskt skolad pianist, som så småningom utbildade sig till musiklärare (på SÄMUS), har varit ledare för många ensembler, shower och körer och ofta stått för pianokompet.

Efter SÄMUS-tiden började Kjell spela i olika rockband, framförallt Allans POP, som sen 1992 under mer än 20 års tid spelat en blandad rock- och jazzrepertoar, mest på bröllop och 50-årskalas. Det blev också, under några år på 90-talet, då Kjell bodde i Frankrike, jazz och pop på klubbar i Paris, tillsammans med sångerskan Åsa Rydman. Dessutom har han också, vid ett tillfälle, spelat vid en poseringsshow där Arnold Schwarzenegger var huvudattraktionen. Under senare år har Kjell också arbetat som barpianist. Kjell är också medlem i The Generations, som spelar en blandning av jazz, blues, rock och soul.

I övrigt är Kjell en galen mångsysslare som gillar att dyka, renovera gamla hus, renovera antikviteter, göra äventyrliga resor, spela tennis och äta ostron.

Leif Erichson (bas och sång)

Barndomens musikmeny var näringsrik – stenkakor med Louis, Ella och andra storheter. Trots detta startade det egna musicerandet på 50-talet i Östergötland med gitarr, på 60-talet i lokala gitarrgrupper och efterföljande popstilar.

Efter byte till bas kom på 70-talet band som Cash, Medusa och Aurora. Parallellt drygades studielånen ut med hjälp av dansband. Efter flytten till Västkusten hette dansbanden bl.a. Lennarts Trio, Sandix, GöteBoyz, Panza och Ten For Sale – de två sista med inriktning på disco/soul.

De senaste årens bluesband har varit Mike Turner Band, Smiling Heart och Heartbeat, samt Blues Now som är husband på bluesjammen i Kungsbacka.

Från slutet av 90-talet spelar Leif modern jazz i Lördagsbandet. Den klassiska jazzen återkom 2015 i Swing á la Carte och Dixieland Rednecks 2017. Sedan 2018 är Leif också medlem i The Generations, som spelar en blandning av jazz, blues, rock och soul.

Örjan Hansson (munspel)

Som många andra svenska bluesmunspelare fängslades Örjan av Big Walter Hortons Trouble in Mind som var signaturmelodi till Olle Helanders radioserie I Blueskvarter. Serien sändes första gången 1964 men det var först vid repriseringen 1968 som den blev inkörsporten till vår munspelares stora intresse för blues och speciellt det häftiga soundet från ”trynorgeln”. Efter många år av trevande försök med munspelet (även lite boogie-woogie på pianot) vågade han sig så småningom ut för att spela inför publik.

Det började i slutet av 80-talet när han jobbade i Paris hos engelsmannen Bill Rutherford. Det blev några spelningar under de kommande åren med Bills Baskervilles Blues Band. 1999-2002 var Örjan med i Lady Michelle Bluesband och Dave McLean’s Blues Workshop. Sedan blev det Blue Ray Blues med Linda Lundqvist på sång – ett band som höll ihop fram till 2009 med många trevliga spelningar.

Sven Lorentzon skapade bandet Smiling Heart 2007 där även Örjan och vår basist Leif ingick. Det var spännande att utveckla soundet kring Svens egenkomponerade blues- och rocklåtar. När Sven var tvungen att sluta 2013 bildade resten av bandet Heartbeat och hur det gick sedan kan man läsa på sidan Historik.

Mellan 2001-2007 hade Örjan kurser i Bluesmunspel på ABF och under 2007 samt 2010-2012 var han instrumentlärare i munspel på Hvitfeldtska gymnasiets musiklinje. Han är även intresserad av hur man kan stämma munspel på olika sätt och hans erfarenheter kan man läsa om på hemsidan ohw.se »

Palle Palmgren (gitarr och sång)

Musikintresset är av födsel och ohejdad vana, det började så fort jag kunde ställa mej vid pianot hemma i vardagsrummet. Sen kom Beatles och det var kört, allt som gick användes till gitarr (badmintonracket, bandyklubbor etc.). I alla möjliga låtsasband med egna texter på hemmagjord engelska. Började dock som trummis i mitt första band på ett trumset av märket Star. Men med Hendrix, B B King, Page och Clapton i huvudet blev det mer och mer gitarr. Har spelat oavbrutet i olika hobbyband sen 70-talet med olika musikaliska inriktningar. Allt från Blues till progressiv rock. Har även musik som levebröd, är musiklärare på grundskolan.

Urmas Plunt (trummor och percussion)

Det börjar med mandolin hemma och mandolinlektioner i andra klass i folkskolan i början av 50-talet. När han i realskolan blir klasskamrat med klarinettisten Björn Samuelsson börjar han spela trummor i tradbandet Low Down Jazz Men som spelade på skoldanserna. Bandet bytte namn till Red Onion Jazz Band 1961 och kom på tredje plats i jazzklassen vid orkestertävlingen i Gamlestadens Medborgarhus hösten 1962.

Rock’n Roll banden tog över och han börjar 1961 spela i Los Terribles och Wolfgang Hahn and His Werewolfs. 1962 bildas The Beachers som han spelade professionellt med ända till 1966, då egna firman Gothenburg Sound AB bildades. Sommaren 1964 turnerade The Beachers med Emile Ford, hans organist och saxofonist i Folkparkerna.

Efter ett litet uppehåll med musicerandet i slutet av 60-talet, spelade han under 70-90 talet country musik med bl.a. Country Line, Timber och Thomas Lagerström Band, bluesmusik med Ilbudet och dansband med At Your Service, Condors, Don Eghers och Nordic Sound. Sedan 2018 är Urmas också medlem i The Generations, som spelar en blandning av jazz, blues, rock och soul.